Coachingfederation Netherlands https://coachingfederation.nl/ Wij versterken de wereld door coaching Thu, 03 Feb 2022 19:23:47 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.3 https://coachingfederation.nl/wp-content/uploads/2021/05/cropped-ICF_Chapter_Favicon_32x32_Option1-32x32.png Coachingfederation Netherlands https://coachingfederation.nl/ 32 32 NOBCO en ICF Netherlands brengen whitepaper uit: coaching is maatschappelijke relevant https://coachingfederation.nl/blog/2022/01/27/nobco-en-icf-netherlands-brengen-whitepaper-uit/ https://coachingfederation.nl/blog/2022/01/27/nobco-en-icf-netherlands-brengen-whitepaper-uit/#respond Thu, 27 Jan 2022 21:27:14 +0000 https://coachingfederation.nl/?p=1219 NIJKERK 27 januari 2022 – NOBCO, de grootste beroepsvereniging voor coaches in Nederland, en ICF Netherlands, de Nederlandse vertegenwoordiging van de International Coaching Federation (ICF) publiceren samen een whitepaper waarin zij stellen dat professionele coaching maatschappelijke meerwaarde heeft. In het whitepaper Coaching in een intransparante markt geven de organisaties antwoord op de vraag wat coaching …

NOBCO en ICF Netherlands brengen whitepaper uit: coaching is maatschappelijke relevant Lees meer »

Het bericht NOBCO en ICF Netherlands brengen whitepaper uit: coaching is maatschappelijke relevant verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>
NIJKERK 27 januari 2022 – NOBCO, de grootste beroepsvereniging voor coaches in Nederland, en ICF Netherlands, de Nederlandse vertegenwoordiging van de International Coaching Federation (ICF) publiceren samen een whitepaper waarin zij stellen dat professionele coaching maatschappelijke meerwaarde heeft. In het whitepaper Coaching in een intransparante markt geven de organisaties antwoord op de vraag wat coaching is en wat een professionele coach typeert. NOBCO en ICF Netherlands willen als beroepsorganisaties met het whitepaper een breed publiek inzicht geven in het maatschappelijke belang van professionele coaching en de huidige kennis omtrent de effectiviteit van coaching.
Coaching-in-een-intransparante-markt

Coach is een zelfstandig beroep en kent geen beschermde titel. Iedereen die dat wil mag zichzelf coach noemen en iedereen kan een andere definitie van coaching hanteren. De grote toename van coaches en coaching in Nederland leidt tot een intransparante coachmarkt waarbij mensen niet meer weten hoe zij onderscheid kunnen maken tussen een professionele coach en een zelfbenoemde coach.

Maatschappelijk belang coaching

 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat professionele coaching een effectieve manier is om jezelf te ontwikkelen en een preventief middel als het gaat om welzijn en inzetbaarheid van mensen. Afhankelijk van de problematiek kunnen professionele coaches worden ingezet om de druk op de GGZ (indirect) te verminderen. Zo laat onderzoek zien dat de inzet van coaching effectief kan zijn bij het verminderen van gevoelens van stress of depressieve klachten. Maar coaching kan ook preventief worden ingezet om bijvoorbeeld veerkracht of algemeen welzijn te verhogen.

Met het whitepaper Coaching in een intransparante markt maken NOBCO en ICF Netherlands een statement: coaching heeft maatschappelijke meerwaarde en als het op een professionele manier wordt ingezet, is het ¬ – zeker in deze turbulente tijd – waardevoller dan ooit. Het whitepaper is afgelopen dagen aangeboden aan een aantal belangrijke spelers in het veld, waaruit onder andere onderstaande inhoudelijke reacties zijn ontvangen.

Met een keurmerk weet je dat de coach de juiste competenties heeft

Voordelen professionele coach

 

Door te kiezen voor een gecertificeerd coach is iemand er zeker van dat de coach is opgeleid voor het coachvak, zich houdt aan een ethische code, zich ontwikkelt in het vakgebied en zich conformeert aan de mogelijkheid tot een klachtenprocedure.

 

“Iedereen, ongeacht rol of functie, is gebaat bij coaching. Zeker in een tijd van transformatie waarin iets anders van ons gevraagd wordt, kan een coach jouw professionele en persoonlijke groei versnellen”

Gerard Penning

CHRO ABN AMRO

“ Het hebben van een wenkend perspectief is wat ik eenieder het meeste gun. Voor elke portemonnee beschikbare en kwalitatief hoogwaardige coaching is hiervoor beslist een randvoorwaarde .”

Rutger van den Breemer

bestuurder loopbaan FNV

“PZO praat in SER verband mee over maatschappelijke uitdagingen, zoals bijvoorbeeld burnout. Het is goed om te zien dat NOBCO en ICF met haar professionele coaches een waardevolle bijdrage kan leveren om deze en andere druk bij mensen en organisaties weg te nemen.”

Margreet Drijvers

directeur PZO Nederland

Het whitepaper is vanaf heden te downloaden:

NOBCO

 

De Nederlandse Orde van Beroepscoaches is, met ruim 4.500 aangesloten coaches, de grootste beroepsorganisatie van professionele coaches in Nederland. Coaches sluiten zich aan bij NOBCO omdat ze waarde hechten aan kwaliteit en zichzelf blijvend willen ontwikkelen in hun professie als coach. NOBCO maakt deel uit van de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) dat in 26 landen actief is.

ICF Netherlands

 

De Nederlandse afdeling van de Internationale Coaching Federation, ICF Netherlands Chapter, vertegenwoordigd ruim 450 lokale gecertificeerde coaches als onderdeel van wereldwijd 50.000 ICF leden. Coaches sluiten zich bij ICF aan omdat zij toegewijd zijn aan het bevorderen van de hoge normen die de onafhankelijke ICF certificering biedt en het wereldwijd netwerk, in meer dan 150 landen, van opgeleide coachingprofessionals.

ICF Netherlands charter chapter logo

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Miriam Oude Wolbers, bestuurslid NOBCO T. 06 – 1310 8537 E. miriam.oudewolbers@nobco.nl Hetty Brand-Boswijk, bestuurslid ICF Netherlands T. 06 – 22925967 E. hboswijk@rsm.nl

Het bericht NOBCO en ICF Netherlands brengen whitepaper uit: coaching is maatschappelijke relevant verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>
https://coachingfederation.nl/blog/2022/01/27/nobco-en-icf-netherlands-brengen-whitepaper-uit/feed/ 0
Veel leiders weten niet hoe ze moeten luisteren https://coachingfederation.nl/blog/2021/12/06/veel-leiders-weten-niet-hoe-ze-moeten-luisteren/ https://coachingfederation.nl/blog/2021/12/06/veel-leiders-weten-niet-hoe-ze-moeten-luisteren/#respond Mon, 06 Dec 2021 13:57:19 +0000 https://coachingfederation.nl/?p=1140 Hoewel de meeste mensen denken dat ze goed kunnen luisteren, blijkt dat in de praktijk vaak anders. En we durven zelfs te stellen dat luisteren een van de minst ontwikkelde eigenschappen is bij veel leiders. Hoe maak je daarin als leider het verschil? Lage betrokkenheid van medewerkers heeft vaak te maken met het onvermogen van …

Veel leiders weten niet hoe ze moeten luisteren Lees meer »

Het bericht Veel leiders weten niet hoe ze moeten luisteren verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>

Hoewel de meeste mensen denken dat ze goed kunnen luisteren, blijkt dat in de praktijk vaak anders. En we durven zelfs te stellen dat luisteren een van de minst ontwikkelde eigenschappen is bij veel leiders. Hoe maak je daarin als leider het verschil?

Lage betrokkenheid van medewerkers heeft vaak te maken met het onvermogen van leiders om te voldoen aan de behoeften van anderen. En het vermogen van een organisatie om succesvol door de hedendaagse complexiteit te navigeren, hangt samen met de mate van nieuwsgierigheid van hun leiders. Aspecten die allemaal te maken hebben met luisteren.

Terwijl organisaties blijven ontdekken hoe het beste op COVID-19 te reageren, zien we ook hoe belangrijk het is voor leiders om empathisch, dienstbaar en kwetsbaar te zijn. Eveneens eigenschappen die ons ondersteunen om écht te luisteren.

Waardoor wordt er zo slecht geluisterd?

Volgens ons heeft dat ermee te maken vanwege de manier hoe we praten over luisteren en in het bijzonder over ‘actief luisteren’.

Het begrip ‘actief luisteren’ is bedacht door Carl Rogers, een therapeut die ook met organisaties werkte. Hij gebruikte het bijvoeglijk naamwoord ‘actief’ naast creatief, gevoelig, accuraat, empathisch en onbevangen, om een ​​vorm van luisteren te beschrijven waarin de luisteraar de emoties van de spreker volledig begrijpt en waardeert. De luisteraar is tegelijkertijd in staat eigen perspectief opzij te zetten en is open en transparant over eigen gedachten en gevoelens. De luisteraar accepteert bovendien de spreker zoals deze is en kan ‘onbevooroordeeld’ de wereld van de ander betreden.

Actief luisteren is complex. Echter, de betekenis die Rogers er aan geeft – en de complexiteit van actief luisteren –  is verloren gegaan in de daaropvolgende uitspraken van wat het betekent om actief te luisteren.

De complexiteit van actief luisteren

Als we het begrip ‘actief luisteren’ zoeken op Google dan zijn er veel definities die we tegenkomen transactioneel van aard, omdat ze vereenvoudigd zijn van het origineel van Rogers.

Een voorbeeld:

“… actief luisteren is vooral niet complex.
Luisteraars hoeven alleen maar in hun eigen indruk en taal van de verbale en non-verbale communicatie van de andere te herhalen… “

Luisteren op deze manier vereenvoudigen, is oefenen om stil te zijn, terug te herhalen naar de spreker wat er gezegd werd, te knikken, naar voren te leunen enzovoort.

Dit gedrag van de luisteraar legt echter de focus op de luisteraar zelf (goed terug kunnen geven van wat er gezegd is) en onderdrukt een essentieel onderdeel van actief luisteren; nieuwsgierig zijn. Nieuwsgierig zijn naar wat er niet gezegd wordt.

Wat wordt er niet gezegd

De kracht van ‘actief luisteren’ is dat we luisteren naar wat de ander NIET zegt. Daarmee creëren we bewustzijn, leren en groei! En vooral niet te vergeten, we zien de spreker weer autonoom worden. Laat autonomie – naast competent zijn én de behoefte aan sociaal contact – nu een van de drie primaire behoeftes van een werknemer in een organisatie zijn.

Autonoom:een zelfstandig individu die de behoefte heeft om binnen de kaders van een organisatie zelf keuzes te maken. Hierdoor groeit eigenaarschap en daarmee commitment naar de organisatie.

Wat staat dat luisteren in de weg?

Er zijn veel aspecten die het luisteren in de weg staan. Gebrek aan tijd, de overtuiging dat we verantwoordelijk zijn voor het vinden van oplossingen voor de problemen van anderen, een overtuiging dat het onze taak is om advies te geven. Kortom we staan onszelf in de weg! Onze eigen meningen, ideeën, vooroordelen, achtergrond, neigingen en impulsen, ze staan ​​allemaal in de weg.

Het is onwaarschijnlijk dat we een goede luisteraar worden door alleen te kijken naar de tips en technieken die hedendaagse voorstanders van actief luisteren aanbevelen. Stil blijven, knikken, naar voren leunen, samenvatten van wat je gehoord hebt; waarschijnlijk leiden geen van deze gedragingen op zichzelf tot meer empathie.

Wil je als leider een ​​betere luisteraar worden, dan is zelfbewustzijn essentieel. In hoeverre begrijp je je altijd aanwezige innerlijke stemmen? De stemmen die je vertellen dat je al weet wat de ander probeert te zeggen. Of de ongeduldige stemmen. En wat te denken van alle vooroordelen die je al meeneemt naar een gesprek, voordat het gesprek überhaupt begonnen is. Ze spelen allemaal een rol in hoe succesvol jij kunt zijn als leider.

Benaderen als manier van ZIJN

Door luisteren te benaderen als ‘een manier van zijn’ kunnen leiders hun medewerkers het beste in zichzelf naar boven laten halen.

We zien dit vaak terug in:

 • Een verbeterd gevoel van algemeen welzijn
 • Creativiteit en innovatie
 • Zelfbewustzijn
 • Duidelijke communicatie
 • Werktevredenheid
 • Betrokkenheid

En uiteindelijk zal het luisterend vermogen van een leider de teamprestaties positief beïnvloeden.

Benaderen als manier van ZIJN

De wereld wordt steeds complexer en veranderingen gaan steeds sneller. Meer dan ooit is van belang dat we leren écht actief te luisteren zoals Rogers dat bedoeld heeft. Een ‘actief luisteraar’ zijn, is zowel zelfbewust als doelgericht zijn. Die reis naar meer zelfbewustzijn en een helder doel vereist meer dan het leren van nieuwe vaardigheden. Het vereist een voortdurende toewijding aan leren en zelfreflectie; leren over onszelf en de impact die we hebben op onszelf en anderen. Dit is een continu proces, geen korte uitbarsting van leren tijdens een webinar of workshop.

Bron:  Johan van Bavel | januari 8th, 2021 |  https://www.iaai.nl/veel-leiders-weten-niet-hoe-ze-moeten-luisteren/

Het bericht Veel leiders weten niet hoe ze moeten luisteren verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>
https://coachingfederation.nl/blog/2021/12/06/veel-leiders-weten-niet-hoe-ze-moeten-luisteren/feed/ 0
Coach-richtlijnen tijdens de pandemie https://coachingfederation.nl/blog/2020/05/26/coach-richtlijnen-tijdens-de-pandemie/ https://coachingfederation.nl/blog/2020/05/26/coach-richtlijnen-tijdens-de-pandemie/#respond Tue, 26 May 2020 12:31:10 +0000 https://coachingfederation.nl/?p=89 Nu de eerste indrukwekkende Corona-maanden voorbij zijn en er in bepaalde delen van het actieve en werkende leven lucht komt, kan je als coach behoefte hebben aan Corona-richtlijnen voor ons mooie coachvak. Maar wat zijn deze dan? 1,5 meter afstand houden, handen geregeld wassen, geen handen schudden, niet meer dan 3 personen tegelijk samen zijn …

Coach-richtlijnen tijdens de pandemie Lees meer »

Het bericht Coach-richtlijnen tijdens de pandemie verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>

Nu de eerste indrukwekkende Corona-maanden voorbij zijn en er in bepaalde delen van het actieve en werkende leven lucht komt, kan je als coach behoefte hebben aan Corona-richtlijnen voor ons mooie coachvak.

Maar wat zijn deze dan? 1,5 meter afstand houden, handen geregeld wassen, geen handen schudden, niet meer dan 3 personen tegelijk samen zijn algemene uitgangspunten waar ook wij als coaches ons in deze tijd aan moeten houden.

Welke waarde kan ik als coach tijdens de lockdown bieden?

Als coach of als vertrouwenspersoon? Als goto-person voor mensen die stappen willen zetten richting de toekomst en daarin een partner zoeken die meedenkt, uitdaagt, reflecteert, meevoelt en meewandelt?

Hier kan je op letten als jij je klant in deze bijzondere tijd coacht:

 • Voelt je klant zich down of bang voor wat de toekomst gaat brengen? Wat kan je als allereerste bespreekbaar maken voordat je de reguliere coaching en doelstellingen weer opstart? Een check-in hoe het op dit moment gaat met je coachee kan nuttig zijn om zich bewust te worden van wat er speelt, met aandacht voor zowel ratio, lichaam als geest.

– Wees aandachtig voor de specifieke situatie waar jouw klant zich de afgelopen tijd in heeft bevonden.

 • Hoe ziet  het leven eruit? Is jouw klant alleen en eenzaam en snakt hij of zij naar connectie en zingeving? Of is jouw klant een tot waanzin gedreven vader met 4 kinderen thuis? Wees nieuwsgierig naar wat er speelt voor je klant, wellicht bloeit zij/ zij juist op in deze periode maar vindt hij/ zij dat dat eigenlijk niet gepast is. Vraag door zonder oordeel en normaliseer wat door je klant wordt ervaren.

– Vergeet niet te vragen of jouw klant steun zoekt in de beweging naar de toekomst of dat hij/zij eerst wil reflecteren op de afgelopen periode. Wat is er tijdens de lockdown voor hem opgekomen?

 • Wat observeer je in de lichaamstaal? Wat straalt je klant non-verbaal verder nog uit? Is de non-verbale expressie congruent aan wat de klant vertelt?

– Wees bedachtzaam op fysieke expressie; bijvoorbeeld hangende schouders, een hand dat een hoofd ondersteunt of een groot zwaaiende bewegingen bij onderwerpen die gevoelig zijn.    

5x coachen tijdens de pandemie
 1. Maak de afgelopen Corona-periode bespreekbaar
 2. Vraag naar de uitdagingen waar je klant tegenaan loopt
 3. Wees alert op zaken die nog verwerkt moeten worden voordat er iets ander kan
 4. Blijf de coach, die partnert met je klant
  Zorg eerst voor jezelf zodat je echt beschikbaar bent voor jouw klant.
 5. Wees je bewust van je eigen Corona-tijd en proces daarin

Meer voor coaches:

Het bericht Coach-richtlijnen tijdens de pandemie verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>
https://coachingfederation.nl/blog/2020/05/26/coach-richtlijnen-tijdens-de-pandemie/feed/ 0
Coaches van ICF Netherlands dragen bij aan ’The Wave’ op International Coaching Day https://coachingfederation.nl/blog/2020/05/16/coaches-van-icf-netherlands-dragen-bij-aan-the-wave-op-international-coaching-day/ https://coachingfederation.nl/blog/2020/05/16/coaches-van-icf-netherlands-dragen-bij-aan-the-wave-op-international-coaching-day/#respond Sat, 16 May 2020 13:03:08 +0000 https://coachingfederation.nl/?p=301 Op de International Coaching Day (ICD) op 6 mei 2020 hebben ICF-leden uit 70 landen het coachingsvak gevierd met een 35-uur durende ‘wave’ van gratis virtuele coaching. De golf begon in Azië en Oceanië en eindigde in British Columbia Canada. Meer dan een dozijn coaches uit Nederland nam deel aan het doneren van professionele coachingssessies.  …

Coaches van ICF Netherlands dragen bij aan ’The Wave’ op International Coaching Day Lees meer »

Het bericht Coaches van ICF Netherlands dragen bij aan ’The Wave’ op International Coaching Day verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>

Op de International Coaching Day (ICD) op 6 mei 2020 hebben ICF-leden uit 70 landen het coachingsvak gevierd met een 35-uur durende ‘wave’ van gratis virtuele coaching. De golf begon in Azië en Oceanië en eindigde in British Columbia Canada. Meer dan een dozijn coaches uit Nederland nam deel aan het doneren van professionele coachingssessies. 

 

Magdalena Nowicka Mook, CEO ICF Global, over de ICD:

“Onze wereld wordt geconfronteerd met een ongekende crisis, en we hebben coaches en coaching meer dan ooit nodig. ICF-leden voldoen aan de toegenomen behoefte door het doneren van een uur coaching aan een lid van hun gemeenschap. ICF-coaches zetten zich in voor professionele excellentie en het bouwen van een betere wereld door coaching. Ze illustreren deze eigenschappen door vrijwillig hun tijd en talenten te delen met mensen die nu des te meer kunnen profiteren van coaching.”

Nederlandse ICF-coaches over de International Coaching Week

ICD maakte deel uit van de International Coaching Week (ICW), die dit jaar plaatsvond van 4 tot 10 mei 2020. Hieronder delen wij graag een aantal ervaringen van Nederlandse ICF-leden tijdens de ICW.

Dianne Commissaris, ACC coach van BTR Coaching, doneerde vijf coachingssessies

“Deelname als coach aan de International Coaching Week heeft me meer verbondenheid met ICF Global gebracht. Normaliter voelt die organisatie ver weg voor me. Op 6 mei voelde ik me onderdeel van ‘wij, ICF-coaches’. Omdat we overal ter wereld ons mooie vak open stelden voor hen die een steuntje in de rug konden gebruiken. In de sessies kon ik twee mensen die ik al kende uit mijn netwerk verder helpen. De coachende gespreksvoering en een uur speciale aandacht maakte ons gesprek anders dan anders en daarmee effectiever. Een derde sessie voerde ik met een voor mij onbekende man. Mooi om te merken dat hij in de beperkte tijd tot een inzicht kwam dat de angel uit een lastig dilemma haalde en hem rust bracht. Dat dit allemaal online gesprekken waren deed in mijn beleving niets af aan de intensiteit van de ontmoeting. Al kijk ik wel enorm uit naar ‘the real deal’ ;-)”

Marco Tieleman, MCC coach van Coaching Rotterdam, verzorgde een webinar voor ICF Israël over E-coaching: 'The future is now'

“Een groep collega’s liet zich informeren en inspireren over de kracht van e-coaching, Juist in deze tijd waarin online booming is, raakte men nieuwsgierig naar wat geschreven tekst toe kan voegen aan het bestaande repertoire van face-to-face coachen. Al regelmatig verzorgde ik een workshop om collega coaches enthousiast te maken voor e-coaching met het geschreven woord. Nu zaten 13 collega’s van ICF Israël achter hun schermen in een andere tijdzone te wachten op wat komen ging. Aan het eind van het webinar zijn de deelnemers tevreden en enthousiast. Hoe anders is de energie als ik een webinar geef dan wanneer ik voor een groep mag staan. De kracht van e-coaching komt in de bijeenkomst al tot uiting als mensen zelf een stukje schrijven en het effect daarvan direct ervaren. Ik kijk ernaar uit om binnenkort voor de Chapters in Slovenië en Oman opnieuw dit webinar te verzorgen.”

Adrienne Madsen, ACC coach van My Coaching, doneerde vijf coachingssessies aan een jonge entrepreneur in de tijd van COVID-19

“Het jaar 2020 zou een geweldig succesvol jaar worden voor een kleine startup. Contracten waren getekend en de “spirit” van het team was opperbest. Met de lockdown kwam de business tot stilstand. Op de ICD gaf de eerste coachingsessie de jonge entrepreneur ruimte om te zoeken naar nieuwe wegen en oplossingen, met hernieuwde energie en motivatie.”

Tessa van Keeken, coach en ICF-lid bood een één-op-één coachingssessie en een groepssessies voor coaches aan

“Dit jaar was de eerste keer dat ik heb deelgenomen aan ICW. Als Inner Leadership Mentor ben ik van mening dat het super belangrijk is dat, zeker in deze moeilijke tijden, wij als coaches zorgen dat we zelf kalm en geaard blijven zodat we cliënten zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. In mijn ervaring vergeten coaches soms support te accepteren voor zichzelf, niet alleen voor problemen waar ze zelf mee worstelen maar ook om hun eigen energie op te laden zodat ze er voor anderen kunnen zijn met volledige aandacht en compassie. Om de International Coaching Week te vieren heb ik daarom een aantal healing & reflection coachingssessies gehouden voor coaches die openstaan om te ontvangen om te kunnen geven. En ik ben zeer dankbaar voor het mooie delen van de fantastische coaches die hebben deelgenomen. We hebben gemediteerd om weer even helemaal bij onszelf te komen en volledig open te kunnen staan zonder gevoel ons te moeten af- of beschermen, en zeer boeiende gesprekken gehad over hoe we anderen kunnen helpen kalm en verbonden te zijn in moeilijke tijden.”

Hetty Brand-Boswijk, voorzitter ICF Netherlands, trots op alle initiatieven

“Als ICF Netherlands zijn wij trots op de inspirationele verhalen die onze leden met ons deelden! Voor de toekomst hopen wij deze trend te zien vergroten – met virtuele coaching, wat voor sommigen in het verleden misschien een stap te ver was – zodat wij een groter impact kunnen hebben als verbonden ICF-coaches die positieve verandering mogelijk willen maken!”

ICF 25 jaar

In 2020 viert de International Coaching Federation ook de 25e verjaardag als wereldwijde beroepsorganisatie voor coaches en coaching. ICF is toegewijd aan het bevorderen van het coachingsvak door:

 • Het stellen van hoge ethische normen
 • Het verstrekken van onafhankelijke certificering
 • Het opbouwen van een wereldwijd netwerk van geaccrediteerde coaches in een verscheidenheid van coaching disciplines

De meer dan 39.000 leden in 143 landen werken aan het gemeenschappelijke doel om het bewustzijn van coaching te vergroten, de integriteit van het beroep te handhaven en zichzelf voortdurend op te leiden met het nieuwste onderzoek en de nieuwste praktijken.

Het bericht Coaches van ICF Netherlands dragen bij aan ’The Wave’ op International Coaching Day verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>
https://coachingfederation.nl/blog/2020/05/16/coaches-van-icf-netherlands-dragen-bij-aan-the-wave-op-international-coaching-day/feed/ 0
Sharing = Caring : Open Space https://coachingfederation.nl/blog/2020/05/01/sharing-caring-open-space/ https://coachingfederation.nl/blog/2020/05/01/sharing-caring-open-space/#respond Fri, 01 May 2020 14:41:38 +0000 https://coachingfederation.nl/?p=943 Nederlands Op 12 mei 2020 organiseert ICF Netherlands de tweede Open Space sessie ‘Sharing = Caring’. In deze tijden van een pandemische crisis, onzekerheid en angst biedt de sessie je de gelegenheid om je zorgen met ons en elkaar te delen, evenals je creatieve ideeën om problemen waarmee je bent geconfronteerd te verlichten. De eerste …

Sharing = Caring : Open Space Lees meer »

Het bericht Sharing = Caring : Open Space verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>

Nederlands

Op 12 mei 2020 organiseert ICF Netherlands de tweede Open Space sessie ‘Sharing = Caring’. In deze tijden van een pandemische crisis, onzekerheid en angst biedt de sessie je de gelegenheid om je zorgen met ons en elkaar te delen, evenals je creatieve ideeën om problemen waarmee je bent geconfronteerd te verlichten.

De eerste sessie op 15 april 2020 werd georganiseerd door Hetty Brand-Boswijk, de voorzitter van ICF Netherlands. De intimiteit van een kleine groep creëerde een warme en interactieve ruimte om stoom af te blazen en van gedachten te wisselen over de impact die de Corona-pandemie heeft op de coaches persoonlijk, op hun klanten en bedrijven. Na de sessie liep iedereen weg met nieuwe inspiratie en moed om de toekomst tegemoet te zien.

Sharing is caring

Engels

12 May 2020 ICF Netherlands will host the second ‘Sharing = Caring’ Open Space session. In these times of pandemic crisis, uncertainty and fear the session offers you an opportunity to share your concerns with us and each other as well as the creative ideas to alleviate issues that you have faced.

The first session on 15 April 2020 was hosted by Hetty Brand-Boswijk, the ICF Netherlands President. The intimacy of a small group created a warm and interactive space to blow off steam and exchange thoughts around the impact the Corona pandemic has on the coaches personally as on their clients and businesses. The session made everyone walk away with new inspiration and courage to face the future.

What do we do during the session?

 • The community call “Sharing = Caring” is open to all ICF Netherlands members
 • The session will be hosted by Ida Rutten, ICF Netherlands Board’s Secretary
 • There will be no agenda
 • Ida will offer an open, safe space to chat, discuss, share and care, voice your concerns and learn from each other

As the saying goes “a problem shared is a problem halved”, we want you to know: you are not alone!

The session will be held in a Zoom call on Wednesday 12 April from 14:00 – 15:00 hours CET. Would you like to join? Please send a message to info@coachfederation.nl to register.

We look forward to seeing you there!

Het bericht Sharing = Caring : Open Space verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>
https://coachingfederation.nl/blog/2020/05/01/sharing-caring-open-space/feed/ 0
What you need in a crisis: psychological capital https://coachingfederation.nl/blog/2020/04/02/what-you-need-in-a-crisis-psychological-capital/ https://coachingfederation.nl/blog/2020/04/02/what-you-need-in-a-crisis-psychological-capital/#respond Thu, 02 Apr 2020 14:29:43 +0000 https://coachingfederation.nl/?p=936 Navigating a sudden, deep and widespread crisis, like a global pandemic, requires a level of calm fortitude and resilience that is not called forth every day, rarely in most lifetimes. Science offers us the concept of psychological capital, the resources in our psychological bank accounts that keep ourselves, our teams, and organizations positive, responsive, agile, …

What you need in a crisis: psychological capital Lees meer »

Het bericht What you need in a crisis: psychological capital verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>

Navigating a sudden, deep and widespread crisis, like a global pandemic, requires a level of calm fortitude and resilience that is not called forth every day, rarely in most lifetimes. Science offers us the concept of psychological capital, the resources in our psychological bank accounts that keep ourselves, our teams, and organizations positive, responsive, agile, and effective.

What is psychological capital?

Psychological capital or PsyCap is a robust construct which has emerged from positive psychology over the past 15 years. It comprises four resources that make the acronym HERO – Hope, Efficacy, Resilience, and Optimism. Let’s look at how to invest in these synergistic HERO resources and keep your psychological state in a positive zone more days than not.

1. Be a realistic optimist – While exploring and preparing for worst case scenarios, invest in anticipating favorable outcomes.

Full exploration of worst case scenarios and having a clear plan to deal with them is essential, but it can become paralyzing, if fear of downsides dominates our mindsets and moods. Make equal time to carefully explore upside opportunities for a better future that, with intention and attention, can emerge from a crisis. What new learning and skills can be developed? What shifts in mindset, behaviors, and processes can improve the future? A healthy dose of optimism emerges from a healthy focus on the good that can emerge for people, teams, organizations, and societies.

2. Generate hope that is grounded – invest in the willpower and waypower that keeps the flame of hope for a good outcome burning.

Investing in hope means designing goals that bring willpower. In a crisis, we need short-term goals that are meaningful and motivating and appropriate for the situation at hand. The second step is grounding the immediate goals by generating at least three pathways to get there. The creativity sparked by the generative process increases the hopeful belief that we have the agility, flexibility, and ingenuity to adapt a way forward as events quickly emerge. 3. Cultivate efficacy continually – the confidence that we can be successful at each step of the journey Low confidence slows or halts action while healthy confidence triggers and energizes action. Be sure to craft action steps every day that are an activating stretch rather than a discouraging over-reach. If you need to cultivate confidence, the tougher the challenge, the smaller the next steps. Help people reflect on what will increase confidence (ask “what will it take to improve your confidence of a positive outcome”) so that each day, or even each hour, brings small but perceptible traction and progress. Celebrate, warmheartedly, small progress steps to anchor confidence, when it is fragile.

3. Drive resilience – be proactive in spotting the positive in the negative to support quick bounce-back from adversity Realistic optimism, grounded hope, and gradual but perceptible confidence improvements together help us bounce back quickly on the bad days and weeks of a crisis.

Add to that mix an adequate level of positive emotions as fuel for resilience. Positive emotions come in many packages – gratitude for what is good in our lives, connection and sharing of challenges, compassion and love for others’ suffering, a sense of zest and adventure as we navigate the unknown, a sense of purpose and calling to transcend a crisis, and the joy of collaborative teamwork to overcome challenges. And don’t forget your body – physical exercise, healthy nutrition and sleep support your psychological strength and resilience, and importantly at this moment, your immune system.

Tips for Coaches
 • Be a realistic optimistic. Balance planning for worst case scenarios with imagining upside possibilities for the growth and good that will emerge.
 • Generate grounded hope. Generate at least 3 pathways to goals to unleash the agility and ingenuity to navigate the path forward.
 • Never stop cultivating confidence. We are paralyzed when confidence is low. Use all your coaching skills to help people have enough confidence to take the next step.
 • Drive resilience. All of the above, plus an intentional focus on plucking the positive experiences out of a crisis. Connect, collaborate, be grateful and compassionate, tap into your sense of adventure and purpose.
 • Take care of your body and health. It’s our most important asset, when a virus is our collective foe. We will overcome this crisis, wiser, stronger, and better than ever before.

Het bericht What you need in a crisis: psychological capital verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>
https://coachingfederation.nl/blog/2020/04/02/what-you-need-in-a-crisis-psychological-capital/feed/ 0
Overheidssteun voor zelfstandig werkende coaches https://coachingfederation.nl/blog/2020/03/30/overheidssteun-voor-zelfstandig-werkende-coaches/ https://coachingfederation.nl/blog/2020/03/30/overheidssteun-voor-zelfstandig-werkende-coaches/#respond Mon, 30 Mar 2020 21:18:00 +0000 https://coachingfederation.nl/?p=953 Informatie over overheidssteun in tijden van de Corona Crisis voor zelfstandige werkende coaches Ondervind je als zelfstandig ondernemer schade in je bedrijfsvoering vanwege het Corona virus dan kun je in aanmerking komen voor tijdelijke inkomens steunmaatregelen. De drie maatregelen worden op gemeentelijk niveau uitgevoerd en treden zo snel mogelijk in werking. Diverse gemeenten hebben hun …

Overheidssteun voor zelfstandig werkende coaches Lees meer »

Het bericht Overheidssteun voor zelfstandig werkende coaches verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>

Informatie over overheidssteun in tijden van de Corona Crisis voor zelfstandige werkende coaches

Ondervind je als zelfstandig ondernemer schade in je bedrijfsvoering vanwege het Corona virus dan kun je in aanmerking komen voor tijdelijke inkomens steunmaatregelen. De drie maatregelen worden op gemeentelijk niveau uitgevoerd en treden zo snel mogelijk in werking. Diverse gemeenten hebben hun loketten al geopend om de aanvragen in behandeling te nemen.

Een aantal voorwaarden

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

Je ondervindt inkomensschade als gevolg van de Coronacrisis

 • Je bent Nederlands of daarmee gelijkgesteld
 • Je woont en werkt in Nederland
 • Je was voor 1 januari 2020 al werkzaam in je eigen bedrijf
 • Je voldoet aan de wettelijke eisen voor het uitoefenen van je eigen bedrijf (zo sta je ingeschreven bij de KVK)
 • Je werkt minimaal 1225 uur of meer per jaar in je bedrijf

Is dit alles op jou van toepassing? Dan kun je een ondersteuningsaanvraag indienen bij de gemeente waar je woont.

Drie regelingen

Dit zijn de drie regelingen voor het wegvallen van inkomsten: 

 1. De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID 19 (TOGS), gericht op ondernemers die directe schade ondervinden van overheidsmaatregelen
 2. De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TORZO), gericht op kosten voor levensonderhoud
 3. Een lening voor bedrijfskapitaal, gericht op voorkomen van liquiditeitsproblemen

De regeling TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID 19) is in het leven geroepen om ondernemers tijdens de coronacrisis te ondersteunen. De TOGS is voor ondernemers die directe schade ondervinden van de diverse regeringsmaatregelen. Wanneer je hiervan gebruik wilt maken, moet je de SBI code van je onderneming invullen. Voor veel coaches zal dat code 70221 voor Zakelijke dienstverlening / organisatieadvies zijn. Deze code is nu nog niet opgenomen in de lijst van de RVO. Het bestuur van de ICF Netherlands heeft als beroepsvereniging middels het formulier van de RVO de ontbrekende codes doorgegeven. Klik hier om dit als coach ook zelf nog te doen – hoe meer het wordt gemeld, hoe meer effect het zal hebben. 

De TORZO loopt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart tot (vooralsnog) 1 juni.  

De hoogte van de inkomensondersteuning is maximaal € 1.503,31 per maand (netto), afhankelijk van het inkomen en de huishoudsituatie. Deze versnelde procedure geldt ook voor aanvragen van een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157. De inkomensondersteuning voor levensonderhoud wordt ‘om niet’ verstrekt; de ondernemer weet dus zeker dat deze niet later terugbetaald hoeft te worden. Er is in deze tijdelijke regeling geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Vanwege deze laatste bepaling wordt er een moreel beroep op de ondernemers gedaan om geen misbruik te maken van deze regeling.  

Zo blijf je op de hoogte

De situatie rondom het Coronavirus ontwikkelt zich snel.

 • Check de website van de Rijksoverheid voor meer en actuele informatie
 • Bezoek de site of informeer bij uw KVK
 • Bezoek de site of informeer bij uw locale gemeente
 • Voor eventuele bedrijfsleningen anders dan door de overheid verstrekt zie: www.qredits.nl

ICF Netherlands doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk te informeren maar we kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de juistheid van de hier verstrekte informatie.  

De ICF wenst u sterkte in deze tijd.

Het bericht Overheidssteun voor zelfstandig werkende coaches verscheen eerst op Coachingfederation Netherlands.

]]>
https://coachingfederation.nl/blog/2020/03/30/overheidssteun-voor-zelfstandig-werkende-coaches/feed/ 0