Coaching als een professie

Onze passie voor coaching betekent streven naar de hoogste standaard.

Over ICF

Als een relatief nieuw veld dat een snelle groei doormaakt, brengt coaching unieke uitdagingen met zich mee. ​

De ICF is ’s werelds grootste en meest erkende non-profitorganisatie van professioneel opgeleide coaches met meer dan 41.000 leden in 145 gebieden. Als vertegenwoordiger van executive coaches, life coaches, leiderschapscoaches, relatiecoaches, loopbaancoaches en meer, is het de missie van ICF om coaching te bevorderen zodat het een integraal onderdeel wordt van een bloeiende samenleving.

ICF staat voor de standaard in coaching

Vandaag de dag is ICF de toonaangevende wereldwijde organisatie die zich toelegt op het bevorderen van het coachingberoep. Dit doen we door hoge professionele normen vast te stellen, onafhankelijke certificering te bieden en een netwerk van gecertificeerde Dit doen we door hoge professionele normen vast te stellen, onafhankelijke certificering te bieden en een netwerk van gecertificeerden op te bouwen.

ICF is de enige wereldwijd erkende, onafhankelijke certificeringsinstantie voor coaches. Certificering wordt toegekend aan professioneel opgeleide coaches die voldoen aan de vereisten voor training, ervaring, een grondig begrip van ICF’s kerncompetenties en ethische richtlijnen. Het behalen van een certificering binnen ICF betekent dat de coach blijk heeft gegeven van betrokkenheid, integriteit, begrip, coachingsvaardigheden en toewijding aan zijn cliënten.

ICF accrediteert ook trainingsprogramma’s die coachspecifieke training geven. Geaccrediteerde trainingsprogramma’s moeten een rigoureus beoordelingsproces ondergaan en aantonen dat het curriculum in overeenstemming is met de kerncompetenties en ethische richtlijnen van ICF.

Coach by whiteboard
Portrait of brunette woman, Business people working in office in background
Tegenwoordig wordt ICF specifiek erkend door professionele coaches over de hele wereld vanwege haar werk in:

Ethiek

ICF is een leider in de ontwikkeling en definitie en filosofie van coaching en heeft ethische richtlijnen opgesteld voor alle leden. Door middel van de ethische richtlijnen, een auditproces voor ethisch gedrag, een vastgesteld klachtenproces voor programma’s en een onafhankelijke beoordelingscommissie (ICB) stelt ICF hoge eisen aan professionele coachingsnormen. Tegelijkertijd hebben cliënten/klanten een plek hebben om ethische klachten over ICF-leden, ICF-certificaathouders of ICF-geaccrediteerde trainingsprogramma’s in te dienen.

Ons handelsmerk

Als ‘s werelds grootste brancheorganisatie voor professioneel opgeleide coaches creëert het merk ICF onmiddellijke geloofwaardigheid.

ICF zorgt ervoor dat aangesloten coaches voldoen aan de eisen en vastgestelde normen, richtlijnen volgen en hun coachingsvaardigheden blijven ontwikkelen.

ICF staat ervoor dat u als cliënt/klant professionele, kwaliteitsgeborgde coaching verwacht die duidelijke ethische richtlijnen volgt.

ICF heeft duidelijke richtlijnen voor het gebruik van het merk voor leden, opleidingen, certificeringen en erkende onderwijsbedrijven.

Business Coach
Business conference with coach questions and answers
Cheerful Business People in Meeting

Korte geschiedenis van ICF

Toen ICF in 1995 werd opgericht, was het doel om geloofwaardigheid te geven aan een opkomend beroep en om coaches een plek te geven om met elkaar in contact te komen. In de 25 jaar die volgden, groeide ICF uit tot ‘s werelds grootste organisatie van professioneel opgeleide coaches en de leidende stem voor de wereldwijde coachinggemeenschap.

In 2020 werd de International Coach Federation de International Coaching Federation. Dit was niet zomaar een nieuwe naam; het was een nieuwe manier om coaches, cliënten klanten, onze gemeenschappen en de wereld van dienst te zijn, terwijl we onze visie nastreven van coaching als een integraal onderdeel van een bloeiende samenleving.

ICF Chapters zijn lokale gemeenschappen van ICF-leden. Het ICF Netherlands Chapter brengt onze wereldwijde organisatie tot leven op nationaal en lokaal niveau. We bouwen, ondersteunen en behouden de integriteit en normen van het coachingberoep in Nederland.

Alle leden van ICF Netherlands hebben een coachingtraining gevolgd die is geaccrediteerd door ICF, ontwikkelen voortdurend hun vaardigheden, volgen onze ethische richtlijnen en de meeste leden kiezen ervoor om hun coaching te waarborgen via het certificeringssysteem. ICF certificeert professionele coaches die hebben voldaan aan de vereisten voor training en ervaring en een grondig begrip van coachingvaardigheden en ethische richtlijnen tonen.

Over ICF Netherlands

Wij, ICF Netherlands, zijn het officiële Nederlandse Chapter van de International Coaching Federation. We bieden onze leden een community die steunt, mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, netwerken en een plezierige manier om contact te leggen met coaches van alle achtergronden en specialiteiten.

Wij streven ernaar de beste bron in Nederland te zijn voor klanten om (internationaal) gecertificeerde coaches te vinden die aansluiten bij hun verwachtingen en behoeften.

Onze leden

Onze leden zijn professionele coaches met hun eigen coachpraktijk of actief als interne coaches, evenals zakelijke professionals die coaching gebruiken als een ontwikkelings- en performance tool in hun werk.

Bouw je mee?
Doe mee, leer van en met elkaar en maak deel uit van de verdere ontwikkeling van een prachtig vak.

Bouw je graag mee als vrijwilliger aan bijvoorbeeld ledenbetrokkenheid, programma’s & educatie, verkoop en sponsoring, financiën & operaties en communicatie & marketing? Stuur dan een e-mail naar: info@coachingfederation.nl.

Our Team

Ontmoet ons bestuur

Voorzitter

Dian Lens PCC

Dian Lens

Na het afronden van mijn certificering, nu 10 jaar geleden, heb ik bewust gekozen om lid te worden van ICF Global. In mijn lange corporate ervaring bij Capgemini, heb ik gezien dat klanten waarde hechten aan het lidmaatschap van ICF in Nederland en internationaal. Zes jaar geleden heb ik ervoor gekozen om te gaan ondernemen met mijn bedrijf Power2Bloom. https://www.linkedin.com/in/dianlens/

Ik coach professionals en executives en begeleidt teams in een verandering of in hun ontwikkeling. Ik ben een doener, mensen zeggen over mij dat ik empathisch, daadkrachtig en creatief ben. Ik hou van inspiratie en geïnspireerd worden. Ik ben verslaafd aan de verdieping en leer graag veel. Zo komt het dat ik na een studie neuroscience nu aan boek schrijf over bewust-zijn en hoe je de neurowetenschap voor je kunt laten werken.

Hoe zou de wereld eruitziet als we de gedachte dat leren erbij hoort zouden omarmen? Daarom past een rol in het bestuur van ICF Netherlands op dit moment ook voor mij. Er is veel te doen en te leren. Mijn motto is: ik ben niet wat er met mij gebeurd is, ik ben wat ik kies om te worden. En verder… Heb ik 2 volwassen dochters, Sofie en Sarah en ben ik getrouwd met Onno.

Ik kijk ernaar om ons mooie coachvak naar een volgend nivo te brengen.

Secretaris

Jetske van Heusden, PCC

Jetske van Heusden

Sinds 2014 werk ik als zelfstandig coach en consultant voor diverse nationale en internationale organisaties op het vlak van executive coaching, performance coaching en personal coaching. Thema’s die daarbij vaak langskomen zijn onder andere (persoonlijk) leiderschap, carrière en work/life balance. Daar waar ik werk met teams gaat het vaak over vertrouwen, communicatie en samenwerking.

Mijn eerste werkervaring was in de corporate wereld. Aanvankelijk in een commerciële rol, ook als leidinggevende, maar al snel meer naar de HRM- en opleidingshoek als mentor, vaktrainer en interne coach. Zo ben ik jarenlang programmamanager geweest voor organisatie-, leiderschaps- en talentontwikkeling. Daarbij ontwerp ik deze leertrajecten en geef ook zelf training. Dit in internationaal verband.

Via de Foundation for Corporate Education (FCE) volgde Jetske de opleiding Leerplanontwikkeling en de Leergang Opleidingskunde.  Naast deze studies volgde Jetske diverse opleidingen op het gebied van coachen, leiderschap, management, trainen en organisatieontwikkeling. Behalve over haar certificering als Professional Certified Coach bij de ICF, beschikt Jetske over haar certificeringen als Professional Co-Active Coach en NeuroTransformational Coach.

Penningmeester

Adger de Boer, ACC

Adger de Boer

Het is mijn missie en intentie om mensen helpen om de beste en gelukkigste versies van henzelf en het leven te ontdekken én te ervaren. En eigenlijk doe ik dit al meer dan 20 jaar, eerst als coachend leidingevende en sinds 2016 als coach. In het bestuur neem mee kennis van de financiële wereld, ICT en geld. 
Een groot deel van mijn opdrachten bestaat uit het begeleiden en ontwikkelen van mensen, teams en hun organisatie bij hun transformatie naar wendbaarheid, zelforganisatie en/of effectief leiderschap. 
In 2018 heb ik mijn coachingskills verdiept bij de intensieve coachtraining van Institute for Professional Excellence in Coaching (IPEC). Naast coachen in het Engels en op afstand heb ik hier vooral veel geleerd over mijzelf als instrument. En mijn ontdekkingsreis is nog gaande…

Als ik niet aan het coachen ben, doe ik mijn dagelijkse routine van Tai Chi en ochtendwandelingen. In de weekenden ben ik graag in de natuur en breng ik tijd door met mijn gezin.

Bestuurslid

Olivier Akkerman, PCC

Olivier AKkermans

Als Life & Business Coach begeleid ik individuele cliënten en teams en in hun zoektocht naar nieuwe inzichten, die helpend en helend kunnen zijn voor innerlijke groei en het realiseren van gewenste doelen.

Na 25 jaar in diverse management- en directie functies te hebben gewerkt (o.a. bij Holland Casino, Sligro en Hanos) ben ik in 2014 gestart als zelfstandig ondernemer.
Mijn echte passie heb ik gevonden tijdens mijn Coach Training aan “The MMS Institute” Daarnaast begeleid ik, als Professioneel opgeleid systemisch coach aan het Instituut voor Systemisch werk (IVSW), mensen en teams in het vinden van onderstromen, patronen en dynamieken die persoonlijke- of bedrijfsontwikkeling in de weg staan. Het organiseren en begeleiden van Familie- en organisatie opstellingen is een van de mooie tools die ik hiervoor kan inzetten.

In de rol van Bestuurslid Community Engagement zet ik mij in voor het verbeteren van het imago van ons prachtige coachvak door onderlinge samenwerking en betrokkenheid van onze leden en andere professionele hulpverleners te stimuleren en uit te dragen.
Ik ben uit ’63 en al 30 jaar gelukkig getrouwd met Ankie. Wij wonen in Bavel en zijn ouders van Maurits & Vera.

nl_NLNederlands